FutureDigiHealth – Digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut, 25 op (OY) 2022-2023

Aika ja paikka
Lukuvuosi 2022-2023, opinnot toteutetaan verkko-opintoina.
Opintojen suorittaminen ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua. Varsinaista läsnäolovelvoitetta webinaareissa ei ole ja niistä tehdään tallenteet Moodleen.
Sisältö
FutureDigiHealth – digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut (AVOIN YO) 25 op antaa laajan katsauksen tämän päivän ja tulevaisuuden terveydenhuoltojärjestelmään. Opintojen aikana syvennytään digitalisoituvan palvelujärjestelmän ilmiöihin sekä perehdytään siihen, miten digitalisaatio on edennyt maailmassa. Virtuaalisairaalat, etävastaanotot ja digihoitopolut ovat jo nykypäivää, samoin sähköiset terveystarkastukset. Opinnoissa syvennytään digitalisaation haasteisiin ja tuloksellisuuteen sekä potilas-/asiakastyön sujuvuuteen. Opinnot suoritettuaan opiskelija osaa analysoida digitaalisuuden tarpeita terveydenhuollossa, hyödyntää digitaalisia ratkaisuja omassa toiminnassaan ja tunnistaa eettisiä tekijöitä digitaalisessa terveydenhuollossa.
Kokonaisuuteen sisältyvät kurssit
- Asiakkuus digitaalisessa sote-palvelujärjestelmässä 5 op – AY353405P (OY)
- Basics in eHealth 5 op – AY041201A (OY)
- Digiosaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa 5 op – AY353406P (OY)
- Johtaminen digitaalisessa sote-palvelujärjestelmässä 5 op – AY353407P (OY)
- Digitaaliset ratkaisut sote-alan koulutuksessa 5 op – AY353408P (OY)
Huomioitavaa: Neljä opintojaksoa suomeksi ja yksi englanniksi (Basics in eHealth).
Four of the courses are taught in Finnish and one in English (Basics in eHealth).
Hinta:
Kokonaisuus: 375 €
Jos ilmoittaudut yksitäisille jaksoille, on hinta 98 € / opintojakso
Osallistumismaksut laskutetaan ilmoittautumisajan päätyttyä.
Peruutusmaksut: 50 % kurssimaksusta ilmoittautumisajan jälkeen ja koko kurssimaksu, mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan.
Ilmoittaudu kokonaisuuteen viimeistään 1.9.2022 verkkolomakkeella
Yksittäisille opintojaksoille voi ilmoittautua vielä 2 viikkoa ennen jakson alkamista.
Katso tästä yksittäisten jaksojen ilmoittautumislinkit
Tiedustelut sähköpostilla teija.myllymaki@kpkesayliopisto.fi tai puh: 040 680 2559 (040 680 2993)
AY353405P Asiakkuus digitaalisessa sote-palvelujärjestelmässä (AVOIN YO), 5 op
Opettaja: TtM Olli Autio
Aika: 14.9.-30.10.2022
Webinaarit: ke 14.9., ma 19.9., ke 21.9. ja to 20.10.2022 klo 16.30 alkaen (10 t)
Varsinaista läsnäolovelvoitetta webinaareissa ei ole ja niistä tehdään tallenteet Moodleen
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa: tunnistaa sote-palvelujärjestelmän periaatteet, digitaalisia ratkaisuja, palveluita ja tuotteita tunnistaa asiakkaan roolin sote- palvelujen digitalisoituessa analysoida sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation vaikutuksia asiakkuuteen ja palveluiden saatavuuteen näyttöön perustuen analysoida digitaalisia sovelluksia asiakkaan omahoitoon ja terveyden edistämiseen liittyen
Sisältö: Digitaaliset palvelut, terveydenhuollon digitalisaation vaikutukset asiakkuuteen (asiakkaan osallisuus ja omahoito). Digitalisaatio ja hyvinvointiteknologia, sovellukset, tuotteet, palvelut ja laitteet, robotiikka, telehealth, tekoäly
Toteutustavat: Itsenäinen ja yhteisöllinen työskentely verkko-oppimisympäristössä 70 h. Kirjallisuuteen ja muuhun oppimateriaaliin perehtyminen; soveltuvan kirjallisuuden hakeminen ja sen kriittinen arviointi 40 h. Oman oppimisen arviointi ja raportointi (oma blogi) 15h, webinaarit 10h
Oppimateriaalit: Ajankohtainen kirjallisuus, tieteelliset julkaisut, materiaali verkko-oppimisympäristössä
Lisätiedot: Osa ayA551112 FutureDigiHealth –opintokokonaisuutta, joka voidaan sisällyttää hoitotieteen ja terveyshallintotieteen opiskelijoiden maisteritutkintojen sivuaineeksi.
Arviointiasteikko: 0-5
Arviointikriteerit: Hyväksytty / hylätty
AY041201A Basics in eHealth (AVOIN YO), 5 op
Opettaja: TtM Olli Autio
Aika: 31.10.-19.12.2022, webinaarit tallenteina
Osaamistavoitteet: Kurssin suoritettuaan: Opiskelija osaa kuvata keskeiset tieto- ja viestintäteknologian termit ja ratkaisut terveydenhuollossa ja osaa nimetä niitä vastaavat sovellukset terveydenhuollon palveluissa ja koulutuksessa. Opiskelija osaa arvioida terveydenhuollon tieto- viestintäteknologian yhteiskunnallista ja taloudellista merkitystä. Opiskelija ymmärtää e-terveyspalvelujen ja etälääketieteen ratkaisujen aseman osana kansallista terveydenhuollon tietojärjestelmää. Opiskelija saa alustavia näkymiä terveydenhuollon tieto- ja viestintäteknologian tulevaisuuden trendeistä potilaiden hoidon näkökulmasta ja mahdollisuuksistaan vaikuttaa näihin oman ammattitaustansa lähtökohdista.
Sisältö
Termit ja käsitteet
- yhteiskunnalliset ulottuvuudet
- terveyspalvelujärjestelmä
- sähköinen potilaskertomus
- tiedonsiirto terveydenhuoltojärjestelmässä
- tiedonvaihto terveydenhuollon ammattilaisten ja kansalaisten välillä
- kansalaisten itse tuottama tieto, m-Health -ratkaisut
- kansalliset terveystietojärjestelmät Suomessa
- etäkonsultaatiot, esimerkkejä kuten teleradiologia, telepsykiatria, etäkuntoutus
- taloudellinen ja toiminnallinen arviointi
- etäkoulutus terveydenhuollossa
- tulevaisuuden näkymiä terveydenhuollon informaatiojärjestelmissä
- opintojaksoittain vaihtuvia ajankohtaisaiheita kuten esimerkiksi tekoäly, tietoon pohjautuva lääketiede, verkkoturvallisuus jne. tilanteen mukaan
- Useimmat kurssilla käytetyt esimerkit perustuvat Pohjois-Suomessa käytettyihin tietojärjestelmäratkaisuihin.
Suoritustavat
Suorittaakseen kurssin, opiskelija perehtyy video luentoihin,suorittaa aktivoivia verkkotehtäviä syventääkseen luentojen teemoja ja suorittaa monivalintatenttejä kurssin aiheista.
Toteutustavat
Kurssi perustuu verkko-opetukseen. Interaktiivinen opetus tapahtuu kokonaan virtuaalisessa Moodle-oppimisympäristössä. Opintojakso koostuu videoluennoista, power point -esityksistä ja linkeistä muuhun verkossa saatavilla olevaan materiaaliin. Vastuutehtävät sisältävät erilaisia aktivoivia verkkotehtäviä ja monivalintakysymystenttejä luentojen pohjalta. Videoluennot 15 h / Aktivoivat verkkotehtävät 40 h / monivalintaverkkotentit 40 h* / Itseopiskelu 40 h.
Oppimateriaalit
Kaikki suositeltu oppimateriaali on saatavilla kurssin Moodle verkko-oppimisympäristössä tai siellä päivitetyissä verkko-osoitteissa.
Lisätiedot: Opetuskieli Englanti
Ajoitus Opintojakso järjestetään syyslukukaudella osana ayA551112 FutureDigiHealth -kokonaisuutta (25 op) Oulun yliopiston avoimen yliopiston yhteistyöoppilaitosten (kesäyliopistot) kautta.
Kohderyhmä: Opintojakso soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet hankkimaan perustietoja e-health ja telelääketieteen palveluista sekä sähköisistä potilastietojärjestelmistä. Opintojakso tuottaa täydentävää tietoa niille, jotka jo toimivat terveydenhuollossa, mutta on myös suunnattu teollisuuden ja muiden yhteiskunnan toimintasektoreiden edustajille, jotka ovat kiinnostuneet yhteistyöstä digitaalisten terveydenhuollon ympäristöjen kanssa.
Arviointiasteikko: 0-5
Arviointikriteerit: The course utilizes a numerical grading scale 0 – 5. In the numerical scale zero stands for a fail.
Opintojaksolla on aktivoivia verkkotehtäviä joka viikko, jotka opiskelijat tulee läpäistä, osa niistä arvioidaan numerisella asteikolla.Lisäksi kussakin kurssikolmanneksessa on välitentti, joka arvioindaan numerisella asteikolla. Välitenttien ja numerisesti arvioitujen tehtävien painotettu keskiarvo määrittää kurssin arvosanan. Tarkemmat arviointikriteerit löytyvät Moodlesta.
Lue lisää opintosuoritusten arvostelusta yliopiston verkkosivulta https://www.oulu.fi/fi/opiskelijalle/yleista-yliopisto-opiskelusta/opintosuoritusten-arviointi.
AY353406P Digiosaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa (AVOIN YO), 5 op
Opettajat: TtM Minna Ylisirniö ja TtM Sirpa Kekäläinen
Aika: Opintojakso järjestetään verkkovälitteisenä ajalla 9.1.-3.3.2023.
Webinaarit:
Ma 9.1. klo 16.30-18.00
Ke 1.3.2023 klo 16.30-18.00
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa: analysoida digitaalisuuden tarpeita terveydenhuollossa arvioida omaa digitaalista osaamistaan terveydenhuollossa soveltaa ja kehittää digiosaamistaan omassa työssään
Sisältö
Digitaaliseen terveydenhuoltoon liittyvä osaaminen. Teknologiataidot, henkilökohtaiset tai psykososiaaliset tekijät, jotka vaikuttavat digiosaamiseen (muuttuvat terveydenhuollon käytännöt, organisaatio ja johtajuus, yhteistyö ja kollegiaalisuus)
Suoritustavat: Verkko-opetus
Toteutustavat: Itsenäinen ja yhteisöllinen työskentely verkko-oppimisympäristössä 70 h. Kirjallisuuteen ja muuhun oppimateriaaliin perehtyminen; soveltuvan kirjallisuuden hakeminen ja sen kriittinen arviointi 40 h. Oman oppimisen arviointi ja raportointi (oma blogi) 15h, webinaarit 10h.
Oppimateriaalit: Ajankohtainen kirjallisuus, tieteelliset julkaisut, materiaali verkko-oppimisympäristössä
Arviointiasteikko: 0-5
Arviointikriteerit: Hyväksytty/ hylätty
Aktiivinen osallistuminen verkkotyöskentelyyn, oppimistehtävien hyväksytty suorittaminen sekä webinaareihin osallistuminen
AY353407P Johtaminen digitaalisessa sote-palvelujärjetelmässä (AVOIN YO), 5 op
Opettaja: TtM Elina Laukka
Aika: Opintojakso järjestetään verkkovälitteisenä ajalla 6.2.-31.3.2023.
Webinaarit:
Ma 6.2. klo 16.30-20.30
Ma 27.3.2023 klo 16.30-20.30
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa: analysoida terveydenhuollon digitalisaation vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä ja sen johtamisessa
tunnistaa ja arvioida muutoksia sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän digitalisoituessa tunnistaa ja arvioida digitaalisia ratkaisuja johtamisen tukena arvioida terveydenhuollon digitalisaation haasteita ja mahdollisuuksia johtamisen näkökulmasta
Sisältö: tulevaisuuden digitaalinen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä ja sen johtaminen muutokset sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän digitalisoituessa digitaaliset ratkaisut sosiaali- ja terveysjohtamisen johtamisen tukena digitalisaation haasteet ja mahdollisuudet sosiaali- ja terveysjohtamisen johtamisen näkökulmasta
Toteutustavat: Itsenäinen ja yhteisöllinen työskentely verkko-oppimisympäristössä 87 t. Kirjallisuuteen ja muuhun oppimateriaaliin perehtyminen 40 t. Webinaarit 8 t.
Oppimateriaalit: Ajankohtainen kirjallisuus, tieteelliset julkaisut, materiaali verkko-oppimisympäristössä
Lisätiedot: Osa ayA551112 FutureDigiHealth –opintokokonaisuutta, joka voidaan sisällyttää hoitotieteen ja terveyshallintotieteen opiskelijoiden maisteritutkintojen sivuaineeksi
Arviointiasteikko: 0-5
Arviointikriteerit: Hyväksytty/ hylätty
AY353408P Digitaaliset ratkaisut sote-alan koulutuksessa (AVOIN YO), 5 op
Opettajat: TtM Minna Ylisirniö ja TtM Sirpa Kekäläinen
Aika: 13.3.-5.5.2023 (aikataulu saattaa muuttua)
Webinaarit (10 h) sovitaan syksymmällä
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa: selittää digitaalisen osaamisen ja sen osa-alueet koulutuksessa tunnistaa digioppimisen erityispiirteet terveysalan koulutuksessa tunnistaa nykyisiä ja tulevia digitaalisia menetelmiä terveysalan koulutuksessa
Sisältö: Digitaalisen osaamisen keskeinen termistö. Opettajan digitaalisen osaamisen osa-alueet, digioppiminen terveysalan koulutuksessa. Digitaaliset menetelmät.
Suoritustavat: Verkko-opetus
Toteutustavat: Itsenäinen ja yhteisöllinen työskentely verkko-oppimisympäristössä 70 h. Kirjallisuuteen ja muuhun oppimateriaaliin perehtyminen; soveltuvan kirjallisuuden hakeminen ja sen kriittinen arviointi 40 h. Oman oppimisen arviointi ja raportointi (oma blogi) 15h, webinaarit 10h.
Arviointiasteikko: 0-5
Arviointikriteerit: Hyväksytty / hylätty
Aktiivinen osallistuminen verkkotyöskentelyyn ja webinaareihin, oppimistehtävien hyväksytty suorittaminen
Katso lisätiedot ilmoittautumisesta sekä peruuntumisehdot täältä
Koulutusvahvistus lähetetään sähköpostilla osallistujille noin viikkoa ennen koulutusta. Mikäli et saa minkäänlaista viestiä, ota yhteyttä toimistoomme.
Oikeus muutoksiin pidätetään.
Kurssin tiedot
- Lectures 0
- Quizzes 0
- Kouluttaja 0
- Arviointi Self